He de reconèixer que tot i que sovint passejo pel barri gòtic i soc de Barcelona, mai havia passat pel barri del sants Just i Pastor. Està situat entre la via Layetana i la part de darrera de l´ajuntament. Pujant pel carrer de Jaume I quan arribem a l´alçada de la plaça del Rei, agafem el carrer de l´esquerra , carrer Dagueria, ( les dagues barcelonines tenien molta fama ) caminem 100 metres i arribem a la plaça de Just i Pastor, on hi ha l´església dedicada als nens germans madrilenys màrtirs dels emperadors romans i que es una de les més antigues de la ciutat. En els carrers dels voltants hi han varis palaus inicialment medievals i que van anar adequant-se al pas dels temps , amb decoracions rococó, S XVIII i XIX. Palau Requesens, Palau dels Lledó i el Palau Moxó, l´únic que segueix habitat per descendents dels marquesos i que actualment es pot visitar i fins i tot llogar per grans esdeveniments.
No cal dir que la sorpresa va ser gran doncs només coneixia els palaus gòtics de carrer Montcada, fantàstics amb els seus patis interiors d´on arrencan les escales magnífiques que portaven al pis principal.
El recorregut el vem fer amb un bon guia que ens explicà que alguns dels palaus del barri de Just i Pastor estàn edificats sobre l´antiga muralla romana , que per la seva amplada i fortalesa de fonaments ho permetia . Per la banda sud de la muralla sortiem cap al port . Una de les portes encara es pot veure dins l´edifici del Pati LLimona , avui centre cultural i cívic i una petita capella , avui en obres, dedicada a sant Cristòfol, patró dels traginers, antics conductors de mercaderies i carruatges.
Tots els palaus tenien estrcutura similar, amb portes amb arcs importants i dos o tres pisos, el primer de més alçada que el segon , doncs es on vivien els senyors . Els palaus medievals no tenien balcons, sinò finestres i en els segles posteriors es van afegir, per això alguns arcs estàn com tallats per la balconada.
I curiositats de l´esglèsia , en el pòrtic hi ha una imatge de la Moreneta. Segons la llegenda en aquesta zona s´hi trobava la primera comunitat cristiana que va rebre la visita de Sant LLuc, que havia conegut la Verge. Ell l´havia dibuixat i per tant aquesta imatge podria ser la que més s´acosta a la de la mare de Déu.
En l´interior s´hi troba una capella molt interessant tant pel retaule (es pot veure il-luminat) com perque alli hi resaven els combatents en els judicis de Déu el dia abans de la lluita i també perquè durant segles s´hi feia la lectura de les últimes voluntats de barcelonins morts lluny de la ciutat i que llegides davant l´ altar i en presència de notari, tenien valor legal .Fa pocs anys la Generalitat va anul-lar aquesta gràcia.
Un dissabte diferent.
No hay comentarios:
Publicar un comentario